Bisnes Homestay dan bagaimana jana pendapatan pasif dari perniagaan ini

Bisnes homestay merupakan salah satu cabang dalam pelaburan hartanah.

 

Bila bercakap mengenai pelaburan hartanah, ramai juga yang memuji-muji pelaburan jenis ini.

 

Pelaburan hartanah sememangnya mendapat kedudukan yang baik dalam kalangan masyarakat kita.

 

Sangat beruntung bagi mereka yang memiliki hartanah dikawasan dan lokasi yang strategik.

 

Sesetengah orang, memang tak suka membeli atau memiliki hartanah dikawasan yang bising, mempunyai banyak shopping complex, atau dikawasan yang selalu berlaku traffic jam.

 

Namun bagi pelabur hartanah, ini merupakan satu signal yang baik, yang menunjukkan bahawa kawasan tersebut

  • sedang pesat membangun
  • ada ramai orang, jadi ada ramai bakal penyewa
  • nilai hartanah dikawasan tersebut bakal meningkat

 

Adakah kawasan tersebut sesuai untuk dijadikan homestay? Bisnes homestay selalunya dikaitkan dengan percutian bersama keluarga.

 

Mereka yang menginap di homestay, selalunya akan datang dalam bilangan yang agak besar. Selalunya mereka yang dah berkeluarga akan memilih homestay sebagai tempat menginap.

 

Saya sendiri, semasa bercuti di Melaka, memilih untuk menginap di homestay Melaka.

bisnes-homestay-terbaik

Sedarkah anda, jika anda mempunyai sebuah rumah dikawasan yang strategik, anda boleh buat duit dengan mengutip sewa dari kediaman anda tersebut menerusi bisnes homestay?

 

Bagi sesetengah orang, mereka tidak ingin menyewakan rumah mereka untuk satu tempoh yang lama kepada seorang penyewa. Ada la sebab-sebab tertentu kenapa dia berpandangan sedemikian.

 

Mungkin sebab dia sayangkan rumah. Atau dia bimbang rumah akan rosak jika diduduki untuk satu tempoh masa yang lama oleh orang yang sama. Orang tersebut ada kebarangkalian untuk tidak menjaga rumah tersebut dengan baik.

 

Jadi lebih baik sewakan rumah sekejap-sekejap.

 

Mahukah anda ketahui cara nak buat duit dengan bisnes Homestay?

Muat turun panduan ini sementara ianya masih ada.

bisnes-homestay-airbnb

Apa yang menarik tentang bisnes homestay ni… sebenarnya kita tak perlu ada rumah sendiri atau homestay sendiri untuk buat duit dalam bisnes ni.

 

Saya ingat lagi, sewaktu saya bercuti ke Langkawi beberapa tahun lepas dan melihat beberapa unit homestay disana, saya dihubungi oleh seorang ejen yang turut mempromosikan homestay di langkawi.

 

Ada banyak homestay yang kita boleh tempah dari ejen tersebut.

 

Menariknya, tak ada satu pun homestay di Langkawi adalah milik dia. Semuanya orang lain punya.

 

Dia cuma perlu deal dengan tuan rumah untuk dapatkan persetujuan menjadi ejen dan membawa masuk penyewa yang minat nak sewa di homestay tersebut.

 

Ada rumah sendiri memang boleh dapat pendapatan pasif.

 

Terpulanglah sama ada nak sewakan dan ambil duit sewa bulan-bulan, ataupun nak sewakan sebagai homestay. Semua ni memang boleh buat duit.

 

Untung kan.

 

Anda nak ketahui cara lain untuk buat pendapatan pasif seumur hidup? Apa kata anda join Formula Income Seumur Hidup hari ini. Klik sini untuk sertai sekarang.

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s