Buat duit automatik sebagai penulis sambilan secara online

Adakah kita perlu ada bakat dalam bidang penulisan untuk berjaya buat duit dalam bidang ini?

 

Pada pendapat saya, bakat itu satu bonus. Namun, ia bukan sesuatu yang wajib ada.

 

Kemahiran menulis ini boleh diasah. Bila selalu dipraktikkan, lama kelamaan, pasti akan jadi mahir.

 

Kita throwback masa zaman sekolah dulu. Dalam subjek Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris, kita akan belajar macam mana nak buat karangan. Masih ingat lagi?

 

Kalau di sekolah saya, untuk subjek bahasa Malaysia, kita akan belajar tentang penulisan karangan. Manakala dalam bahasa Inggeris, ia dipanggil sebagai composition.

 

Masa mula-mula belajar buat karangan, saya memang jarang dapat A. Tapi, bila selalu buat karangan, dan saya mula nampak, apa formula untuk hasilkan karangan yang boleh hasilkan result A, maka saya mula aplikasikan formula tersebut dalam setiap tugasan yang diberikan.

 

Memang boleh dapat A.

 

Bila dah tahu formula, memang tak susah nak dapat A. Apa yang menariknya ialah, formula ini, kita gunakan berulang-ulang kali juga tak ada masalah. Setiap kali guna formula tersebut, pasti akan dapat A.

 

Ah… itu zaman sekolah. Masa tu, saya buat karangan dan penulisan semata-mata untuk dapat score A dalam subjek tersebut.

 

Tapi sekarang, dengan peredaran zaman, dan saya juga dah habis sekolah. Saya masih lagi buat karangan.

 

Cuma bezanya, matlamat saya bukanlah nak dapatkan A dalam subjek Bahasa. Sebaliknya, matlamat saya adalah untuk buat duit dan dapatkan seberapa banyak komisen yang boleh.

 

Ini antara hasil karangan yang saya telah hasilkan.

buat-duit-sebagai-penulis-sambilan

Waktu orang masih lagi sibuk beraya, Alhamdulillah, karangan-karangan yang saya hasilkan masih lagi bekerja untuk saya dan hasilkan komisen.

 

Nak kata hasil karya saya ni bagus sangat, sebenarnya ia tidaklah bagus mana. Tetapi, dengan artikel yang saya dah hasilkan selama ini, saya berjaya perolehi komisen secara automatik.

 

Jika anda benci dengan bidang penulisan, ini masanya untuk anda fikirkan semula

Saya kerap kali jumpa, kawan-kawan yang cukup benci bila kena buat karangan. Dari zaman sekolah, sampailah zaman dah habis sekolah ni, memang cukup benci kalau kena buat karangan.

 

Mereka rasa blank and blur bila kena buat karangan.

 

Tunggu dulu.

 

Jangan begitu cepat mengatakan karangan ni satu topik atau subjek yang membosankan, sebabnya jika ianya dibuat dengan betul, anda sebenarnya boleh buat duit hanya dengan menjadi penulis artikel secara sambilan.

jadi-penulis-sambilan-secara-online

Inilah yang saya lakukan sekarang ni. Saya jadi penulis sambilan secara online.
Klik sini sekarang. 
Klik sini. 
Sila klik disini. 

 

Disebabkan saya tak nak pening-pening kepala, tak nak terlalu ikut syarat-syarat penulisan yang ditetapkan oleh orang lain, maka saya buat keputusan untuk menulis di laman web sendiri.

 

Saya bebas nak gunakan bahasa melayu baku atau kalau nak campur dengan bahasa pasar pun tak ada masalah. Malahan, sesekali saya akan masukkan juga bahasa Inggeris dalam penulisan supaya artikel yang terhasil tu nampak seakan-akan ditulis oleh orang yang educated ha3.

 

Mudah betul jadi penulis sambilan di internet

Sama ada sedar atau tidak, sebenarnya ramai je antara kita yang dah menjadi penulis sambilan diinternet.

 

Anda sama ada menulis di FB, Fanpage mahupun di media sosial.

 

Daripada apa yang anda tulis tu, ramai yang suka like, share dan juga komen. Dulu saya juga begitu. Suka juga menulis di media sosial.

 

Kalau cakap dari sudut penjanaan pendapatan, menulis di media sosial memang tak ada dapat tu semua. Cuma dapat penat je la.

 

Sekarang ni saya menulis di laman web seperti di blog ini. Bukan sahaja berjaya raih kepuasan, malahan dari semasa ke semasa, ada antara artikel yang saya dah tulis tu berjaya mendatangkan pendapatan pula.

 

Contohnya sama la macam yang saya dah tunjukkan awal-awal tadi. Ala… yang income dia sen-sen tu la.

 

Saya percaya, bidang penulisan ini (jadi penulis sambilan di internet) memang ada peluang dan ruang untuk jana pendapatan yang lumayan.

 

Ianya bukanlah datang dalam masa yang singkat. Namun, In Shaa Allah, saya percaya masanya pasti akan tiba.

 

Saya ada confession nak dibuat. Sebenarnya, pada awal-awal dulu, saya langsung tak pernah rasa sebarang income atau berjaya hasilkan komisen mahupun jualan daripada karangan yang saya hasilkan.

 

Kelemahan tersebut adalah berpunca dari diri saya sendiri yang memang cetek ilmu buat duit dengan menulis. Jadi saya belajar dan terus praktikan apa yang saya pelajari. Bila dah selalu buat, barulah sedikit demi sedikit saya nampak hasilnya.

 

Nak jana pendapatan pasif menerusi kerjaya sebagai penulis? Juga boleh!

 

Anda mungkin minat nak dalami ilmu buat duit dengan menulis kan.

Boleh klik sini untuk belajar menghasilkan penulisan yang boleh buat duit.

Klik sini untuk buat duit dengan menulis.

 

Selari dengan matlamat laman web ini dibina, saya juga akan kongsikan contoh-contoh kerja yang anda boleh lakukan untuk hasilkan pendapatan pasif seumur hidup. Silakanlah follow laman web ini ya.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s